SIZE BEFORE FRIES OR FRIES BEFORE SIZE?

lördag, april 25

Har ni smakat på batat pommes frites? Eller ja, det låter ju ganska konstigt på svenska, men sweet potato fries har ni kanske sett någonstans på instagram eller youtube. De har blivit populära på senaste tiden (nog för att de hade sin peak för typ ett år sedan). Det är alltså helt vanliga hemmagjorda pommes frites bara att istället för potatis använder man sötpotatis, eller batat som det heter.
Jag äälskar batat pommes frites. De är sååå ljuvligt goda. Pröva äta dem med stekt kyckling, NAM. Nu tänkte jag visa er hur man lagar batat pommes frites, det är egentligen väldigt väldigt simpelt.


I butiken, köp en eller två SMÅ batater (måste googla för att se vad batat är i plural, och tydligen är det batater, hur konstigt det än låter). Var noggrann med att köpa små, för de stora är svåra att skära på mitten, svåra att skära in i bra "pommes-frites-form" och du får alldeles för mycket pommes frites från en stor. Jag skulle säga att en liten batat räcker åt 2 eller kanske till och med tre människor.

Men steg ett är i alla fall att skala bataten helt och hållet.


Vad jag brukar göra sen är att skära bataten (med en väldigt väldigt vass kniv) på mitten på bredden. Sen har du två lika stora halvor som jag brukar skära på mitten åt det motsatta hållet, alltså på längden. Sen skär man upp "pommes-frites-formade" bitar som ser ut som på bilden ovan.






Lägg ut pommes fritesen på en plåt. Ta sedan en liten skål och häll i 1-2 matskedar olivolja, en nypa salt, lite peppar, ganska mycket paprikapulver och eventuellt citronsaft. Blanda allt med en gaffel.


Pensla pommes fritesen med oljeblandningen som du just blandade. Pensla dem tills de är helt täckta i olja och sett sedan in dem i en 200 graders ugn i ca 10 minuter.





Nu är de klara att äta! De är supergoda också utan något som t.ex. ketchup, senap eller barbecue sauce, men de är såklart goda med det också. Det bästa med de här pommes fritesen är att de är supergoda OCH hälsosamma. Batat innehåller vitamin B6, C vitamin, D vitamin, järn, magnesium, potassium och antioxidanter. De har också ett lågt GI värde och eftersom de är orange innehåller de betakaroten som är jättebra för ögonen. Och för att de är hemlagade så innehåller de mindre fett och annat skit. Så du kan äta god "snabbmat" som faktiskt är bra för dig!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar